Start » Chleby, bułki na zakwasie

100 % żytni chleb z zaparką

14 sierpnia 2012 0 Komentarzy

Bardzo wilgotny chleb na zakwasie, niekwaśny, choć wykonany z samej mąki żytniej. Dość neutralny w smaku.

Posypałam przed upieczeniem słonecznikiem. Piekłam w wyżej temperaturze niż zaleca przepis – w 230 stopniach C.

100  zytni z zaparka

100 zytni z zaparka

ZAPARKA:

  • 240g  gorącej wody
  • 60 g żytniej maki razowej

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 50-70 g wody
  • 300 g zaparki
  • 300g białej maki żytniej (użyłam sitkowej typ 1400)
  • 1 łyżeczka soli

ZAPARKA:
Mąkę żytnią razową zalać gorąca wodą, szybko i dokładnie wymieszać pozbywając się większych grudek. Zostawić pod przykryciem na 4 godziny (maksymalnie  24 h).

 

CIASTO WŁAŚCIWE:

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i zostawić pod przykryciem na 1 godzinę w cieple.
Bardzo lepkie i dość luźne ciasto przełożyć do foremki. Ciasto wyrasta około 4 godzin  (możne to jednak trwać znacznie dłużej – ciasto chlebowe ma urosnąć do brzegów foremki).

Piec w piekarniku  rozgrzanym do 210 stopni  C przez około 50 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: