Start » Chleby, bułki na zakwasie

47 % chleb żytni (47% Rye)

17 września 2012 0 Komentarzy

Całkiem udany chleb – pszenno-żytni z niewielką przewagą tej pierwszej mąki. Z wilgotnym miąższem i dość  neutralnym smakiem.
Piekłam chleb w foremkach. Nie dodałam drożdży, zostawiłam chleb do wyrośnięcia na około 8h w bieżącej temperaturze pokojowej (czyli nie za wysokiej).

Oryginalny przepis na stronie Tatter
A kolejny wpis pojawi się na początku października, bo wyjeżdżam na urlop :) .

47 procent zytni

47 procent zytni

 

  • 315 g  żytniego zakwasu
  • 265 g maki żytniej razowej
  • 527 g mąki pszennej chlebowej
  • 570 g wody
  • 19 g soli
W misce wymieszać wszystkie składniki, wyrobić.  Przełożyć do foremek, odstawić do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni C i piec chleb z parą wodną 8 minut. Piec kolejne 20 minut bez pary. Piekarnik wyłączyć i zostawić w nim chleby na 15 minut z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: