Start » Chleby, bułki na zakwasie

90% żytni na zakwasie (90% Rye Sourdough)

29 sierpnia 2012 0 Komentarzy

Chleb do którego przymierzałam się dość długo. Zniechęcały mnie liczne etapy. Okazało się, że nie taki przepis straszny, na jaki wyglądał. Chleb wyszedł bardzo smaczny, bardzo na mój smak, z chrupiącą, nie za grubą skórką
W fazie końcowej dodałam w większości mąkę żytnią razową.
Chleb piekłam w foremkach: jedna o wymiarach wewnętrznych: 26 cm x 10 cm x 7 cm, druga: 20 cm x 10 cm x 7 cm.
Przepis ze strony Tatter

90 procent  zytni

90 procent zytni

I FAZA:

  • 1 łyżeczka zakwasu żytniego
  • 1 łyżka wody
  • 1 1/2 łyżki mąki żytniej razowej
 II FAZA:
  • cała mieszanka z fazy I
  • 78 ml wody
  • 100 g mąki żytniej razowej
III FAZA:
  • cała mieszanka z fazy
  • 270 ml wody
  • 270g maki żytniej razowej

FAZA KOŃCOWA:

  •  cała powyższa mieszanka
  • 522 g mąki żytniej typ 1400
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 429 ml wody
  • 1 łyżka soli

 

 I FAZA:

Składniki wymieszać, odstawić pod przykryciem do fermentacji na 6 h temperaturze około 26 stopni C.

II FAZA:
Składniki wymieszać ( jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać nieco więcej wody),przykryć i odstawić  na 15-24 h.
III FAZA:
Składniki wymieszać, odstawić na 3-4 h.
FAZA KOŃCOWA:
Połączyć wszystkie składniki, mieszać około 5 minut. Przykryć, odstawić na 20 minut.
Przełożyć do foremek, odstawić na 1h.
Piec 10 minut z parą wodną w temperaturze 250-260 stopni C. Zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze 40-50 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: