Start » Chleby, bułki na drożdżach

Afgański naan

31 stycznia 2015 0 Komentarzy

Receptura na płaski chlebek z przewagą razowej mąki pszennej, posypany sezamem.
Przepis z książki: „Chleby i chlebki”.

afgański naan1

afgański naan1

 

  • 1 szklanka jogurtu  naturalnego
  • 350 ml wrzącej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju z orzechów
  • 3 łyżki czarnych nasion sezamu
  • 6 łyżek  nasion sezamu

 

Wymieszać jogurt z wodą, odstawić na 5 minut.
Dodać rozkruszone drożdże, 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklankę mąki razowej. Wymieszać, przykryć, odstawić na 1h.
Dodać sól, cukier, olej, czarny sezam i resztę mąki razowej.
Wyrobić dość twarde, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 h.
Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część uformować w kulę. Rozwałkować na grubość 1 cm.
Ułożyć na natłuszczonych blachach.
Posmarować wodą i posypać sezamem. Naciąć ciasto od środka do krawędzi. Odstawić na 10 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C przez około 12 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: