Start » Napoje alkoholowe

Ajerkoniak

6 kwietnia 2015 0 Komentarzy

Ajerkoniak, czyli likier na bazie żółtek, można przygotować w domu na bazie mleka, mleka skondensowanego lub śmietany kremówki.
Częstym dodatkiem jest zamiast wanilii kakao czy mleczko kokosowe.
Ja przygotowałam wersję najbardziej klasyczną, właśnie z dodatkiem wanilii.
Ajerkoniak jest świetnym dodatkiem do wielu deserów, więc zachęcam do wypróbowania przepisu.

 

ajerkoniak

ajerkoniak 1

 

  • 8 żółtek
  • 160 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 ml wódki
  • opcjonalnie: kilka nitek szafranu / żółty barwnik

Żółtka ubijać w kąpieli wodnej w garnku na parze, wraz z cukrem pudrem przez 10 minut.
Zdjąć z ognia, wymieszać z miąższem wyskrobanym z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.
Bardzo powoli, wciąż miksując, wlewać kremówkę, potem wódkę.
Przelać do butelek.
Likier można zabarwić dodając do niego szafran. Zalać go łyżeczką wody, odstawić na 10 minut, wyjąć nitki szafranu, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Odstawić do przegryzienia na minimum 1 dzień.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: