Start » Pasty, pasztety

Ajwar

13 października 2013 0 Komentarzy

Na urlopie w Chorwacji chętnie sięgaliśmy po ajwar. A ajwar to bałkańska pasta z pieczonych czerwonych papryk i bakłażanów, przyprawiona czosnkiem i octem.
Smaczny zarówno do kanapek jako pasta, a także jako sos np. do makaronów.

 

ajwar

ajwar

  • 4 papryki
  • 1 bakłażan
  • szczypta chili
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

 

Papryki przekroić na połówki, bakłażany wzdłuż na plastry. Spryskać oliwą. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Po ostudzeniu z papryk zdjąć skórki. Wraz z bakłażanami i resztą składników zmiksować.
Przechowywać w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: