Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Babeczki dyniowe z kruszonką owsianą

8 września 2012 0 Komentarzy

Wilgotne – dzięki dodatkowi twarogu i dyni – babeczki posypane owsianą kruszonką.

babeczki z dyni z kruszonka

babeczki z dyni z kruszonka

 

 

  • 50 g rodzynek
  • 75 ml soku pomarańczowego / jabłkowego
  • 150 g obranej dyni
  • 100-150 ml maślanki
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 150 g kaszki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 200 g twarogu
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

KRUSZONKA:

  • 25 g płatków owsianych
  • 25 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

 

Rodzynki zalać sokiem, odstawić na 20 minut.
Mąkę wymieszać z kaszką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia oraz solą.
Jajko i białko utrzeć z cukrem. Dodać twaróg i startą dynię. Wrzucić rodzynki z sokiem. Wymieszać.  Dodać mieszankę z mąką.

 

KRUSZONKA:

Masło posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami na grudkowatą masę.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto, posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: