Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Babeczki z porzeczkami

29 marca 2017 0 Komentarzy
Wilgotne, z niewielką ilością mąki, za to z migdałami i pistacjami. Bez dodatku proszku do pieczenia, ale nie wychodzą zbite.  Ich smak dodatkowo urozmaica czarna porzeczka.
Przepis z moimi zmianami z książki: „Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju” Yotama Ottolenghi.
babeczki z porzeczkami

babeczki z porzeczkami

  • 125 g stopionego masła
  • 60 g mąki
  • 60 g migdałów
  • 50 g niesolonych, obranych pistacji
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g erytrolu / cukru + 2 łyżki
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka rozgniecionego banana
  • 3 białka (100 g)
  • 120 g czarnych porzeczek (jeśli mrożone, wcześniej je rozmrozić)
DODATKOWO:
  • posiekane pistacje do dekoracji
  • 30 ml kremówki
  • 30 g gorzkiej czekolady
Zmielić migdały i pistacje. Wymieszać z mąką, cynamonem,  100 g erytrolu /cukru. Zmiksować na grudkowatą masę. Dodać stopione masło, skórkę z cytryny i banana, wymieszać.
Ubić pianę z białek, dodać pozostałe 2 łyżki erytrolu /cukru. Pianę z białek delikatnie wymieszać z ciastem, dodając je w 3 transzach. Na koniec połączyć z porzeczkami.
Ciasto wyłożyć do 6 foremek na babeczki (o średnicy 6 cm i głębokości 4 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu można udekorować polewą czekoladową i pistacjami. W tym celu podgrzać kremówkę, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać. Polać babeczki. Posypać posiekanymi pistacjami.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: