Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Cytrynowa babka

1 grudnia 2016 0 Komentarzy

Bardzo szybka w wykonaniu – nie trzeba osobno ubijać białek. Najwięcej czasu zajmuje starcie skórki cytrynowej:). Cytrynę można zastąpić pomarańczą lub limonką.

 

babka cytrynowa

babka cytrynowa

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

 

Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać jajka i dalej ucierać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć na drobnych oczkach tarki skórkę, wycisnąć sok. Dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: