Start » Ciasta drożdżowe

Babka drożdżowa z migdałami

30 maja 2013 0 Komentarzy

Babka z nutą pomarańczową i kawałkami migdałów. Szybko się nią nie zasłodzimy, bo ma dość mało cukru. Dość nietypowe jest w jej wykonaniu to, że pod koniec wyrabiania dodaje się do ciasta ubite białka.

drozdzowa baba

drozdzowa baba

  • 2 – 2 1/2  szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 12,5 dag masła
  • 1/2 szklanka cukru pudru + do posypania
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • skórka starta z pomarańczy
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn-wymieszać składniki i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, cukru, żółtka. Zagniatać ciasto, dodać roztopiony letni tłuszcz, migdały i skórkę z pomarańczy. Pod koniec dodać pianę ubitą z białek i szczypty soli.
Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h. Przełożyć do formy na babki, odstawić na kolejne 45minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1 h.
Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: