Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Babka marmurkowa

16 listopada 2016 0 Komentarzy

Od czasu do czasu mam ochotę na najzwyklejsze ciasto – na pszennej mące, z jajkami, masłem.  Tradycyjna, dwukolorowa babka z dodatkiem kakao jest prosta do wykonania i nie za słodka.

 

babka marmurkowa

babka marmurkowa

 

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier puder
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po żółtku. Mąkę i skrobię przesiać, wraz z proszkiem do pieczenia dodawać do masy na zmianę z mlekiem. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą.
Do połowy porcji dodać kakao i śmietanę.
Jasną masę przełożyć do formy do pieczenia, na nią wyłożyć ciemną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: