Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Babka piaskowa

15 lutego 2016 0 Komentarzy

Zwykła, ale smaczna babka. Wyszła z minimalnym zakalcem :( .
Podczas przygotowania babkę, trzeba pamiętać by wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze.

babka piaskowa

babka piaskowa

 

  •  125 g masła w pokojowej temperaturze
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru + do oprószenia
  • 240 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 szklanki mleka

 

Utrzeć masło z cukrem pudrem . Dodawać po jednym jajku, wciąż ucierając. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miąższ z wanilii. Ucierać, partiami dodając mleko.
Przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40-50 minut.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem .

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: