Start » Ciasta drożdżowe

Babka wigilijna

15 listopada 2011 0 Komentarzy

Świąt Bożego Narodzenia nie celebruję, ale pod kątem tych, którzy je świętują (czyli jednak dla większości) zaczynam powoli  umieszczać przepisy na tą okazję.

Niby zwykłe ciasto drożdżowe z bakaliami, ale jak dla mnie przepyszne. Może to efekt zbyt długiego oczekiwania na drożdżowy wypiek ? Dla mnie pozostanie  idealną babką drożdżową :) .

Piekłam z połowy ilości.

drozdzowa babka wigilijna

drozdzowa babka wigilijna

  • 50 dag mąki
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • laska wanilii
  • łyżka rumu
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 15 dag rodzynek
  • szczypta soli

Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą, cukrem.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Wydrążony z niej miąższ pogrzać w mleku. Odstawić do ostygnięcia.
Do miski z mąką dodać stopiony, ale nie gorący tłuszcz, rum, mleko, jajko. Wyrobić ciasto. Dodać bakalie, jeszcze raz wyrobić.  Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem, aż wyrośnie.
Wyłożyć na blachę i piec około 1h w temperaturze 175 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: