Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Babka z ananasem

16 maja 2015 0 Komentarzy

Dość zwykła babka z dodatkiem ananasa. Świeży smakuje o wiele lepiej, ale ewentualnie można go zastąpić ananasem z syropu.

babka z ananasem

babka z ananasem

 

  • 20 dag masła w pokojowej temperaturze
  • 140 g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 400 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • kawałek ananasa
  • bułka tarta

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i mleko. Utrzeć ciasto.
2/3 ciasta przełożyć do formy na babkę.
Ananasa obrać, pokroić na kawałki, obtoczyć w bułce tartej. Wyłożyć na ciasto.
Resztę ciasta wymieszać z kakao. Wyłożyć na ananasa.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut, do  suchego patyczka.
Kroić po zupełnym ostygnięciu.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: