Bagietki
W dzień wolny od pracy, kiedy rano nigdzie nie muszę się spieszyć, bardzo lubię przygotować w domu pieczywo.
Poniższe bagietki wykonane są na drożdżach, więc czas ich wyrastania i pieczenia zamyka się w 2 h.
- 500 g mąki chlebowej
- 375 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 15 dag drożdży
Wymieszać mąkę, cukier, sól. Dodać pokruszone drożdże. Wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 3 równe części. Uformować z nich 3 bagietki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni C, a na dole piekarnika umieścić naczynie z wodą.
Bagietki przełożyć na blachę (najlepiej taką do wypieku bagietek), ponacinać je ukośnie. Piec około 25 minut na złoty kolor.

Dodaj komentarz!