Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bagietki

24 stycznia 2015 0 Komentarzy

W dzień wolny od pracy, kiedy rano nigdzie nie muszę się spieszyć, bardzo lubię przygotować w domu pieczywo.
Poniższe bagietki wykonane są na drożdżach, więc czas ich wyrastania i pieczenia zamyka się w 2 h.

bagietki

bagietki

 

  • 500 g mąki chlebowej
  • 375 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 dag drożdży

Wymieszać mąkę, cukier, sól. Dodać pokruszone drożdże. Wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 3 równe części. Uformować z nich 3 bagietki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni C, a na dole piekarnika umieścić naczynie z wodą.
Bagietki przełożyć na blachę (najlepiej taką do wypieku bagietek),  ponacinać je ukośnie. Piec około 25 minut na złoty kolor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: