Start » Chleby, bułki na zakwasie

Bagietki pszenne na zakwasie

20 listopada 2012 0 Komentarzy

Lekko kwaskowate,chrupiące,  świeżo po upieczeniu smaczne nawet z samym masłem.
Piekłam bez dodatku drożdży, więc wyrastały u mnie kilka godzin.

Przepis stąd

 

bagietki na pszennym zakwasieJPG

bagietki na pszennym zakwasie

 

 

  • 540 g pszennego zakwasu
  • 680 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży świeżych / 5 g  suchych
  • 275 ml wody
  • 12 g soli

Wszystkie składniki wymieszać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować  kulę, przykryć  i odstawić do podwojenia objętości na około 2 godziny. Można także ciasto zostawić na noc do wyrośnięcia w lodówce.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bagietkę (około 40 cm długości) i umieścić na oprószonej mąką  blaszce do pieczenia bagietek. Zostawić pod przykryciem na około 30 minut. Wyrośnięte bagietki naciąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C około 20 minut z parą wodną.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: