Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bagietki z cebulą i winem

16 czerwca 2012 0 Komentarzy

Bagietki mocno puchate, z wyczuwalnym aromatem cebuli duszonej na winie.

W przypadku braku mąki włoskiej typu 00, można zastąpić ją w całości mąką pszenną chlebową.

Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Bagietek nie nacinałam przed pieczeniem.

Z podanej porcji wyszły mi 3 bagietki o długości 37 cm.

Przepis ze strony Tatter.

bagietka na winie z cebula

bagietka na winie z cebula

 

 

  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki włoskiej 00
  • 15 g świeżych  /7 g  instant
  • 150 ml białego wina
  • 160 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła /oliwy
  • 1 cebula

 



Stopić masło i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Na patelnie walać 4 łyżki białego wina. Odcedzić cebulę od płynu, który dopełnić białym winem do 150ml.Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, wlać wino i wodę. Wmieszać z przestudzoną cebulą. Miskę z ciastem przykryć i odstawić na 10 minut. Zagnieść miękkie i sprężyste ciasto. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, odstawić do wyrośnięcia na około  1  1/2 h.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować bagietki. Przełożyć je do bagietkowej formy do bagietek i odstawić na około 45 minut. Przed pieczeniem bagietki naciąć . Piec  w 230 stopniach C z parą wodną przez 25 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: