Start » Trufle

Bajaderki rumowe

28 stycznia 2010 0 Komentarzy

Bajaderki kojarzą mi się ze szkołą podstawową, gdzie były sprzedawane w sklepiku szkolnym , obok drożdżówek z serem. Generalnie wybór słodyczy był dość skromny, więc może dlatego tak się wyryły w mej pamięci. :) . Bajaderki potraktowałam białą polewą, nie obtaczając kulek w niej dokładnie.

bajaderkizrumem

25 dag herbatników
7 dag masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2- 3 łyżki rumu
3 dag orzechów włoskich
3 dag rodzynek
1 łyżka kandyzowanych skórek pomarańczowych
gotowa polewa
ew. kilka łyżek dżemu
Herbatniki pokruszyć. Orzechy posiekać.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać stratą czekoladę, herbatniki, bakalie. Formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego.
Jeśli będą się słabo lepiły, dodać trochę dżemu.Polać polewą.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: