Start » Warzywa

Bakłażany faszerowane quinoa

19 lipca 2015 0 Komentarzy

O komosie ryżowej, czyli quinoa wspominałam tutaj. Jeśli jeszcze nigdy jej nie próbowaliście, jest okazja:). A do wyboru mamy komosę białą, czerwoną i czarną.
Kolejny przepis z książki  Magdaleny Cielenga-Wiaterek: „Zielenina na talerzu”, z minimalnymi zmianami.

 

bakłażany nadziewane  quinoa

bakłażany nadziewane quinoa

 

  • 4 mniejsze bakłażany
  • 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej)
  • 2 cebule czerwone
  • 2 łyżki oleju +  do wysmarowania
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 8 łyżek sezamu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • chili mielone
  • sól
  • pieprz

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać miąższ, tak, by zostały ok. 1 cm ścianki. Miąższ i cebule drobno pokroić.
Orzechy posiekać.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać chili i kumin. Wrzucić miąższ bakłażana,  komosę, zalać bulionem. Gotować bez przykrycia około 15-20 minut. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać z orzechami i sezamem.
Nadzienie przełożyć do bakłażanów. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do  190 stopni C przez około 30-45 minut, aż zmiękną.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: