Start » Przetwory z warzyw

Bakłażany po ormiańsku

30 lipca 2010 0 Komentarzy

Mamy sezon na bakłażany, a przypomniał mi się  bardzo smakowity przepis na  ich połączenie z cebulą i świeżą bazylią.

Zdecydowanie polecam go przetestować. :)


po ormiansku baklazany

  • 1 kg bakłażanów
  • 3-4  cebule
  • pęczek bazylii
  • sól
  • 1/2 – 1  szklanki oleju
  • ZALEWA:
  • 2 szklanki jasnego octu winnego
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu

Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30 minut. Opłukać, osączyć. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
W słoiku układać warstwami: bakłażany, krążki cebuli i liście bazylii.

Składniki zalewy zagotować ze szklanką wody. Ostudzoną marynatą zalać warzywa. Słoiki pasteryzować.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: