Start » Przystawki zimne

Bakłażany z orzechowym pesto

8 maja 2013 0 Komentarzy

Świetne gruzińskie danie, serwowane jako przekąska. Bakłażany można też posmarować po wierzchu pastą.

roladki z baklazanem

roladki z baklazanem

 

  •  ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
  •  3  ząbki czosnku
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonej kolendra
  • sól
  • 2-3 łyżki melasy z granatów / octu winnego
  • garść posiekanej  kolendry / zielonej pietruszki
  • gorąca woda
  • bakłażan
  • olej do smażenia

 

Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą, zostawić na 15 minut. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.

Rozetrzeć czosnek z solą, przyprawami i orzechami. Dodać ocet  i zieleninę. Utrzeć i wymieszać dodając trochę gorącej wody, do połączenia się masy.
Bakłażany nadziewać pesto, zwijać w rulony i podawać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: