Start » Ciasta biszkoptowe

Bananowe ciasto na roladzie

4 czerwca 2012 1 Komentarz

Przepyszne ciasto, które z  powodzeniem można  podawać jako tort. Wyśmienicie się prezentuje – boki oraz spód ciasta są wyłożone kawałkami rolady. Środek wyłożony jest masą budyniową, świeżymi bananami i bitą śmietaną. Po prostu rozpusta :) .
Piekłam je,  co mi się bardzo rzadko zdarza, 2-gi raz i za każdym razem zbiera same pochlebne opinie.
Bardzo przypadło też do gustu solenizantce, dla której tym razem piekłam to ciasto.
Dżem do rolady najlepiej wybrać dla kontrastu kwaskowaty i ciemny.
Użyłam budyniu bananowego (Winiary, z cukrem), pomniejszając odpowiednio ilość cukru.
Najlepiej przed podaniem schłodzić przez noc w lodówce.

Przepis stąd, z niewielkimi  zmianami.

kremowa rolada na bananach

kremowa rolada na bananach

ROLADA:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  •  dżem /galaretka do rolady (mały słoik)

KREM:

  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • 200 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 5 – 6 bananów

WIERZCH:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • kakao

 

ROLADA:

 Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach około 40  cm na 30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Ściereczkę kuchenną rozłożyć na blacie, posypać cukrem, wyłożyć na niego gorący biszkopt, stroną z papierem ku górze. Zdjąć papier. Wraz ze ściereczką zawinąć w roladę, zwijając wzdłuż krótszego boku.
Po ostygnięciu posmarować cienką warstwą dżemu / galaretki. Pokroić na około 17 cienkich kawałków.

KREM:

Zagotować 3/4 litra mleka. W pozostałym mleku dokładnie wymieszać budynie, cukier i mąkę. Przelać do wrzącego mleka, gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Masło utrzeć i małymi porcjami dodawać do niego ostudzony budyń.

WIERZCH:

Śmietanę chwilę ubijać, dodać  cukier puder wymieszany ze śmitan-fixami.

Dno oraz boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć plastrami rolady. Wyłożyć połowę kremu, wokół rozłożyć obrane banany. Przykryć resztą masy. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietanę. Oprószyć kakao.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Basia pisze:

    Nigdy bym się nie spodziewała, że banany można tak atrakcyjnie wkomponować do ciasta ! Szkoda zjadać, bo się skończ. I jak tu się odchudzać ?

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: