Start » Przystawki ciepłe

Banice z czosnkiem

12 marca 2012 0 Komentarzy

Bardzo lubię ser owczy – bryndzę, więc chętnie przygotowuję  potrawy z nim. Tym razem w połączeniu z ciastem francuskim.

Ta wersja odbiega od tradycyjnej bułgarskiej banicy, ale z pewnością jest godna przetestowania.

 

 

banice

banice

 

  • 200 g ciasta francuskiego
    NADZIENIE:
  • 120 g bryndzy
  • 100 g twarogu
  • jajko
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Wymieszać składniki nadzienia.
Ciasto  rozwałkować na prostokąt o szerokości około 18 cm. Rozsmarować masę serową. Zwinąć wzdłuż dłuższej części w rulon. Pokroić na kawałki o szerokości około 2,5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 210 stopni  C przez około 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: