Start » Chleby, bułki na zakwasie

Barm bread – chleb na piwnym zakwasie

18 marca 2012 0 Komentarzy
Chleb o ekstremalnie grubej, chrupiącej skórce.
Jeśli chodzi o czas  fermentacji zaczynu -  u mnie ten czas znacznie się przedłużył. Takiemu zakwasowi nic się nie stanie jeśli będzie stał nawet do kilku dni w temperaturze pokojowej.
Ciasto mieszałam w maszynie do chleba.
Przepis pochodzi z genialnej strony, do której będę bardzo regularnie zaglądać, gdyż obfituje w profesjonalne wskazówki oraz bardzo różnorodne wypieki.
barm bread

barm bread

ZACZYN:
  • 250 ml piwa / ale
  • 50 g mąki pszennej chlebowej
  • 4 łyżeczki zakwasu żytniego razowego
CIASTO:
  • 150 g zaczynu
  • 250 g wody o temperaturze pokojowej
  • 500 g  pszennej maki chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki soli

 ZACZYN:
Piwo podgrzać do 70 stopni C. Zdjąć z ognia, wymieszać z mąką chlebową. Odstawić do ostygnięcia.
Dodać zakwas żytni, wymieszać i odstawić do fermentacji na około 16 h. Na powierzchni powinny się pojawić małe pęcherzyki.

CIASTO:

Połączyć wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 h 15 min. W tym czasie złożyć ciasto dwukrotnie, co 45 minut.

 Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stół, odgazować lekko rozciągając w prostokąt. Ukształtować  kulę.Odstawić na 10 minut. Następnie uformować okrągły bochenek i złączeniem w górę ułożyć w koszu, zostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
Piec z parą w piecu rozgrzanym do 260ºC przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C i piec jeszcze 35 minut (bez pary). Studzić na kratce.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: