Batony figowo-orzechowe
Rewelacyjne ciasto wegańskie na bazie włoskich orzechów. Nadzienie z suszonych fig – można je zastąpić suszonymi morelami -pokrywa warstwa kruszonki z płatkami owsianymi.
Przepis z zachwycającej książki” My news roots” Sarah Britton, z moimi zmianami.
SPÓD:
- 200 g płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- 280 g orzechów włoskich
- 60 g musu jabłkowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE:
- 300 g suszonych fig
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1/2 mielonego imbiru
- 125 g musu jabłkowego
- skórka starta z 1 cytryny
SPÓD:
Zmielić połowę płatków owsianych oraz orzechy włoskie. Dodać nasiona chia, mus jabłkowy, wanilię, syrop klonowy i olej kokosowy. Wymieszać z resztą płatków owsianych i proszkiem do pieczenia.
2/3 masy wyłożyć na spód formy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm.
NADZIENIE:
Figi zlać ciepłą wodą, odstawić do namoczenia przez 1 h. Odcisnąć z wody, zblendować. Wymieszać z przyprawami, skórką cytrynową i musem.
Wyłożyć na spód ciasta.
Posypać pozostałą 1/3 częścią ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
Kroić po ostudzeniu.

Dodaj komentarz!