Start » Ciasta kruche

Batony figowo-orzechowe

21 października 2016 0 Komentarzy

Rewelacyjne ciasto wegańskie na bazie włoskich orzechów. Nadzienie z suszonych fig – można je zastąpić suszonymi morelami -pokrywa warstwa kruszonki z płatkami owsianymi.

Przepis z zachwycającej książki” My news roots” Sarah Britton, z moimi zmianami.

batony orzechowo- figowe

batony orzechowo- figowe

SPÓD:

  • 200 g płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 280 g orzechów włoskich
  • 60 g musu jabłkowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE:

  • 300 g suszonych fig
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/2 mielonego imbiru
  • 125 g musu jabłkowego
  • skórka starta z 1 cytryny

 

SPÓD:

Zmielić połowę płatków owsianych oraz orzechy włoskie. Dodać nasiona chia, mus jabłkowy, wanilię, syrop klonowy i olej kokosowy. Wymieszać z resztą płatków owsianych i proszkiem do pieczenia.
2/3 masy wyłożyć na spód formy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 20 cm.

NADZIENIE:

Figi zlać ciepłą wodą, odstawić do namoczenia przez 1 h. Odcisnąć z wody, zblendować. Wymieszać z przyprawami, skórką cytrynową i musem.
Wyłożyć na spód ciasta.
Posypać pozostałą 1/3 częścią ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
Kroić po ostudzeniu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: