Start » Ciastka, ciasteczka wytrawne

Bezglutenowe ciastka słonecznikowe

24 stycznia 2017 0 Komentarzy

Wypieki na mąkach bezglutenowych według mnie znacznie odbiegają w smaku od tradycyjnych. Niestety, smakują  po prostu gorzej. Jednak jeśli chcecie czy wręcz musicie czasem upiec jakieś małe słodkie bezglutenowe co nieco, warto zaznajomić się z tym przepisem. W smaku dominuje słonecznik, a same ciastka są dość chrupiące.

Przepis na podstawie książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu” Teresy Reimann, z moimi zmianami.

bezglutenowe ciastka słonecznikowe

bezglutenowe ciastka słonecznikowe

 

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki tahini
  • 1/3 -1/4 szklanki erytrolu*
  • 2 czubate łyżki mąki z cieciorki
  • 2 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mąkę z tapioki zalać 1/4 szklanki zimnej wody, wymieszać.
Połowę ziaren słonecznika zmielić. Połączyć z tapioką i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Uformować wałek o przekroju kwadratu. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Kroić na plastry o grubości około 1/2 cm. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 15 minut.

 

* Można zastąpić cukrem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: