Start » Torty

Bezowy tort cytrynowy

30 maja 2015 0 Komentarzy

Solenizantka, dla której przygotowywałam tort zażyczyła sobie tort niezbyt udziwniony (czyli żeby odpowiadał większości, a najlepiej wszystkim :) gościom) oraz nie za słodki. Zdecydowałam się więc upiec tort z masą cytrynową.
Uwaga -tort najlepiej przełożyć w dniu podania. Po nocy spędzonej w lodówce tort nieco opadnie, a bezy stracą trochę na chrupkości.

bezowy tort cytrynowy

bezowy tort cytrynowy

BLATY

  • 8 białek ze  średnich jajek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka przesianej skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

MASA:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 450 ml kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 4-5  łyżek limoncello

 

bezowy tort cytrynowy1

bezowy tort cytrynowy1

BLATY

Białka o pokojowej temperaturze ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać łyżka po łyżce cukier i wciąż ubijać. Pod koniec dodać skrobię i sok.
Wyłożyć na 3 blachy o średnicy około 23 cm, zostawiając niewielką ilość masy na beziki. Masę na beziki przełożyć do strzykawki cukierniczej, wycisnąć bezy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez około 1,5 h.
MASA

Wymieszać jajka, żółtka, cukier, skrobię ziemniaczaną, skórkę startą z 2 cytryn oraz sok z nich wyciśnięty. Przełożyć do garnka i stale mieszając, gotować kilka minut do zgęstnienia. Odstawić do ostudzenia.
Kremówkę chwilę ubijać, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i ponownie ubić, aż śmietana zgęstnieje. Dodać mascarpone, wymieszać. Wlewać po łyżce limoncello, wymieszać.
Połączyć z ostudzoną masą cytrynową.

Całkowicie ostudzone blaty zdjąć z blaszek. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę masy, przełożyć kolejnym blatem, wyłożyć resztę masy. Przykryć ostatnim blatem. Udekorować na brzegach bezikami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: