Start » Kasze

Bizantyjski pilaw z kaszy jaglanej

4 maja 2010 0 Komentarzy

Nie każdemu będzie smakować zestawienie takich składników jak cebula z morelami.

U mnie z braku wina białego, z winem czerwonym.  Przed usmażeniem bakłażanów posypuje je solą, odstawiam aż puszczą sok, wycieram ręcznikiem papierowym  i dopiero poddaje dalszej obróbce.

Przepis pochodzi z książki  Sarah Brown “Kuchnia wegetariańska”, z której jeszcze nie jedno danie będę publikować :).

pilaw z kaszy jaglanej

2 średnie bakłażany pokrojone w grube plastry

oliwa do smażenia

2 łyżki tahiny (pasty sezamowej)/ masła orzechowego

2 łyżki wody

sok z 1/2 cytryny

1 roztarty ząbek czosnku

1 łyżeczka sosu sojowego

PILAW:

mała pokrojona cebula

1 łyżka oliwy

1 roztarty ząbek czosnku

1 łyżeczka mielonej kolendry

200 g kaszy jaglanej

100g suszonych posiekanych moreli

4 goździki

200 ml białego wina

500 ml wrzącej wody

sól

pieprz

Plastry bakłażanów usmażyć na rozgrzanej oliwie, aż zmiękną i się zarumienią. Ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym.

Tahinę wymieszać z wodą, sokiem cytrynowym, czosnkiem i sosem sojowym.  Zalać bakłażany i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Trzymać w cieple.

W tym czasie rozgrzać łyżkę oliwy, 3-4 minuty smażyć cebulę, dodać czosnek, kolendrę i kaszę jaglaną. Smażyć 2-3 minuty. Dodać morele i goździki. Wlać wino i wodę. Gotować na małym ogniu 20 minut, aż kasza będzie miękka. Doprawić do smaku. Podawać z bakłażanami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: