Start » Halloween

Błotniste muffinki

8 listopada 2014 0 Komentarzy

Przepis na muffinki z książki: „Złota księga czekolady”.
Kisiel Gellwe pitahaja świetnie się wg mnie nadaje na halloweenowe dekoracje z racji swojego błotnistego koloru i konsystencji.

błotniste babeczki

błotniste babeczki

 

  • 150 g rodzynek
  • 90 ml rumu
  • 375 g mąki
  • 75 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 375 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 90 g masła w temperaturze pokojowej
  • 180 g startej gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 2 opakowania kisielu pitahaja Gellwe
  • ciastka oreo
  • posypka cukrowa -kości, dynie

 

Rodzynki zalać rumem i odstawić na 30 minut.
Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Po środku zrobić wgłębienie. Umieścić tam rum z rodzynkami, śmietanę, rozbełtane jajka i masło. Wyrobić na gładką masę. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Przełożyć do papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu z babeczek zdjąć papilotki.

Przygotować kisiel – zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając nieznacznie mniej wody. Po lekkim ostudzeniu posmarować babeczki kisielem. Po całkowitym ostudzeniu posypać pokruszonymi ciastkami oreo oraz udekorować posypką.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: