Błotniste muffinki
Przepis na muffinki z książki: „Złota księga czekolady”.
Kisiel Gellwe pitahaja świetnie się wg mnie nadaje na halloweenowe dekoracje z racji swojego błotnistego koloru i konsystencji.
- 150 g rodzynek
- 90 ml rumu
- 375 g mąki
- 75 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 375 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 90 g masła w temperaturze pokojowej
- 180 g startej gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 2 opakowania kisielu pitahaja Gellwe
- ciastka oreo
- posypka cukrowa -kości, dynie
Rodzynki zalać rumem i odstawić na 30 minut.
Wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Po środku zrobić wgłębienie. Umieścić tam rum z rodzynkami, śmietanę, rozbełtane jajka i masło. Wyrobić na gładką masę. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.
Przełożyć do papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu z babeczek zdjąć papilotki.
Przygotować kisiel – zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając nieznacznie mniej wody. Po lekkim ostudzeniu posmarować babeczki kisielem. Po całkowitym ostudzeniu posypać pokruszonymi ciastkami oreo oraz udekorować posypką.

Dodaj komentarz!