Start » Warzywa, Zapiekanki

Brokuły zapiekane z kukurydzą

17 kwietnia 2011 0 Komentarzy

Delikatne w smaku danie, z chrupiącą posypką z płatków kukurydzianych. Doprawiłam dodatkowo pieprzem i gałką muszkatołową (dodałam je do sosu serowego).  Nie żałujcie przypraw, inaczej sos będzie zbyt mdły.

Przepis z książki „Wielka kuchnia amerykańska”

brokuły zapiekane z kukurydzą

brokuły zapiekane z kukurydzą

  • 1/4 szklanki masła/ margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki (17 dag ) startego sera cheddar
  • puszka kukurydzy (34 dag)
  • 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 56 dag ugotowanych brokułów

Rozpuścić 2 łyżki masła, dodać mąkę i sól, wymieszać. Stopniowo wlewać mleko. Gotować mieszając, aż płyn zgęstnieje. Dodać ser, kukurydzę i 1/4 szklanki płatków kukurydzianych.  Zdjąć z ognia. W żaroodpornej formie o wymiarach 20 cm x 30 cm ułożyć brokuły, polać sosem serowym. Rozpuścić pozostałe: masło i płatki kukurydziane. Posypać sos serowy. Zapiekać w temperaturze 175 stopni C przez 30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: