Start » Warzywa

Brukselka z szalotkami w imbirowej glazurze

14 listopada 2012 0 Komentarzy

Brukselka – warzywo za którym mało kto przepada. Tym bardziej warto podać ją w ciekawszej wersji niż z masłem i bułką tartą, bo może się okazać w takim zestawieniu całkiem smaczna…

Źródło: ” Kuchnia wegetariańska” Nicola Graimes.

brukselka z imbirem i miodem

brukselka z imbirem i miodem

  • 200 g małych szalotek, obranych
  • 200 g brukselki, obranej z wierzchnich liści
  • 2 łyżki oleju
  • 25 g masła
  • 5 cm kawałek imbiru, drobno startego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Szalotki blanszować 2 minuty we wrzącej wodzie, dodać brukselkę i gotować kolejne 2 minuty. Odcedzić.
rozgrzać olej, włożyć szalotki i brukselkę, mieszając, smażyć 3 minuty. Zmniejszyć ogień, dodać masło, imbir i miód, doprawić solą i pieprzem.
Mieszając, smażyć minutę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: