Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułeczki niebiańskie

24 lutego 2010 0 Komentarzy

Dawno nie piekłam pieczywa na drożdżach. Bułeczki są lekko słodkie, najlepsze tego samego dnia. Polecam:) Przepis oczywiście z   z książki  Sarah Brown “Kuchnia wegetariańska”.

bulki-razowe

25 drożdży
2 łyżki płynnego miodu
300 ml ciepłej wody
500 g pszennej mąki razowej
50 g nasion słonecznika
50 g siemienia lnianego
50 g płatków pszennych / użyłam owsianych
50 g zarodków pszennych
łyżeczka soli
łyżka oleju

Drożdże z miodem utrzeć na gładką masę. Wlać połowę wody, roztrzepać i zostawić na 5 minut.
Wymieszać suche składniki.Dodać olej i wyrabiać 5- 7 minut.W razie potrzeby dosypać mąki. Przełożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min.Ciasto odgazować, krótko wyrobić,podzielić na 12 kawałków. Z każdego uformować kulkę, ułożyć na wytłuszczonej blasze, zostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni C  około 15-20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: