Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułeczki tygryska

20 kwietnia 2012 0 Komentarzy

Bułki, które zdecydowałam się upiec ze względu na „tygrysią” ciekawą skórkę.

Przepis z tej strony.

bułki tygryska

bułki tygryska

CIASTO I:

  • 400g maki
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 240g ciepłego mleka
  • 58g  cieplej wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy/oleju
CIASTO II:
  • 120g białej mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 115g cieplej wody
  • 1 łyżka oleju
CIASTO I:
Drożdże wymieszać  mieszam z mąką, dodać sól i cukier.  Wlać płyny, wymieszać , dodaje oliwę. Po połączeniu wszystkich składników, zagnieść  gładkie, lśniące ciasto. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę, składając ciasto raz po 30 minutach. Podzielić na 6 części i z każdej formować bułkę. Ułożyć  je na wysmarowanej olejem blasze, przykryć i odstawić  na kolejne 15 minut.
W tym czasie przygotowuje kolejne ciasto:

CIASTO II:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać  i odstawić na 15 minut.
Rozsmarować   dość grubo ryżowa pastę na wierzchu i po bokach bułek wyrośniętych bułek Z ciasta I . Zakryć, zostawić na 20 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez około 30-35 minut do zezłocenia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: