Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułeczki z czosnkiem

3 czerwca 2010 0 Komentarzy

Jako amatorka czosnku, od razu po natrafieniu na ten przepis, musiałam wypróbować te bułeczki. Są bardzo puszyste, jak dla mnie ciut za słodkie (proponuję zredukować jeszcze ilość cukru).Z podanej porcji wychodzi 12 bułeczek.
Przepis zaczerpnięty z bloga Dorotus
Autorka radzi zwiększyć ilość czosnku w nadzieniu i zdecydowanie się z nią zgadzam:)

buleczki z czosnkiem

CIASTO:
400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 ml mleka
30 g masła, roztopionego

Ponadto na posmarowanie:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
NADZIENIE:
60 g miękkiego masła
4 ząbki czosnku drobniutko posiekane
2 łyżeczki suszonej/ świeżej pietruszki

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn).
Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione.
Umieścić w misce, przykryć  ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

NADZIENIE:

Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć  w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: