Bułeczki z kapustą i twarogiem
Smaczne bułeczki o chrupiącej skórce.
FARSZ:
- 1/2 kg kapusty
- około 100 g twarogu
- cebula posiekana
- sól
- pieprz
- oliwa
CIASTO:
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- łyżka cukru
- 1/2łyżeczki soli
FARSZ:
Kapustę pokroić, ugotować do miękkości, odcedzić. Najwygodniej ugotować ją na parze. Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić, wymieszać.
CIASTO:
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier z solą, dodać pokruszone drożdże oraz łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej ciepłej wody. Odstawić po przykryciem na około 1 h do wyrośnięcia.
Blachę wysmarować masłem, posypać mąką.
Ciasto rozwałkować. Wycinać dość małe kwadraty. Na środku każdego układać łyżeczką nadzienie. Zlepieniem kłaść na blachę.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Piekłam na 2 blachach o wymiarach: 40 cm na 26 cm

Dodaj komentarz!