Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułeczki z kapustą i twarogiem

30 stycznia 2011 0 Komentarzy

Smaczne bułeczki o chrupiącej skórce.

bułeczki z kapustą i twarogiem

bułeczki z kapustą i twarogiem

FARSZ:

  • 1/2 kg kapusty
  • około 100 g twarogu
  • cebula posiekana
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

CIASTO:

  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżka cukru
  • 1/2łyżeczki soli

FARSZ:

Kapustę pokroić, ugotować do miękkości, odcedzić. Najwygodniej ugotować ją na parze. Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić, wymieszać.

CIASTO:

W ciepłej wodzie rozpuścić cukier z solą, dodać pokruszone drożdże oraz łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem.  Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej ciepłej wody. Odstawić po przykryciem na około 1 h do wyrośnięcia.

Blachę wysmarować masłem, posypać mąką.

Ciasto rozwałkować. Wycinać dość małe kwadraty. Na środku każdego układać łyżeczką nadzienie. Zlepieniem kłaść na blachę.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Piekłam na 2 blachach o wymiarach: 40 cm na 26 cm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: