Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułka wrocławska

10 września 2012 0 Komentarzy

Niby zwykła bułka wrocławska ( nie jadłam takiej latami), a jakże mi smakowała. W ramach urozmaicenia od pełnoziarnistego pieczywa czasem nie zaszkodzi białe drożdżowe puchowe…

Z podanej porcji wychodzą 2 sztuki
Przepis Liski

bulka wroclawska

bulka wroclawska

  • 600 g pszennej mąki
  • 160 ml mleka
  • 200-220 ml wody
  • 15 g  drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 12 g soli
  • 30 g oleju

Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Gdy się roztopią, dodać do ciepłego i odstawić na chwilę.
Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, wlać drożdże,   dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Wyrabiać ok. 15 minut ręcznie, mikserem – ok. 7.
Wyjąć na oprószony mąką blat, uformować kulę, delikatnie posmarować ją olejem i przełożyć do miski.
Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h.
Wyjąć ciasto, lekko je spłaszczyć, podzielić na 2 części. Z każdej uformować podłużną, niezbyt cienką, bułkę.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
Na dno wsypać 1/2-1 szklankę kostek lodu. Kiedy się roztopią, naciąć bułki ostrym nożem lub żyletką, powierzchnię posmarować delikatnie wodą i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach, obniżyć temperaturę do 210 stopni C i piec kolejne 20-30 minut.
Jeśli wierzch bułek zbyt szybko się rumieni, przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu posmarować jeszcze raz wodą i wstawić do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 3 minuty.
 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: