Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułki czosnkowe

18 lutego 2016 0 Komentarzy

Kolejny przepis na bułki z czosnkiem. Puchate, mocno aromatyczne – nie żałujemy w nich czosnku. Wspaniałe bez dodatków, ale można je serwować z ulubionymi dodatkami.

Bułki czosnkowe

Bułki czosnkowe

CIASTO:

  • 400 g mąki chlebowej lub zwykłej pszennej
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 275 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
MASŁO CZOSNKOWE:
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól

MASŁO CZOSNKOWE:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

CIASTO:

Wymieszać ciepłą wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem, do podwojenia objętości (ok. 1-1,5h).
Po wyrośnięciu chwilę zagnieść. Podzielić na 15 równych porcji.  Formować kule, do środka każdej włożyć po 1/2 łyżeczki masła czosnkowego. Wykorzystamy do tego około 2/3 masła.
Ułożyć bułki w formie do pieczenia o wymiarach 12 cm x 27 cm. Resztą masła czosnkowego posmarować grzbiety bułek.
W przypadku blachy metalowej, wysmarować ją tłuszczem i wysypać mąką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut, do zarumienienia.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: