Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułki grahamki

28 czerwca 2012 0 Komentarzy

Grahamki, czyli bułki z mąki razowej typ: 1850. W smaku nieco inne niż te sklepowe. Ciasto wychodzi dość zwarte, dobrze się formuje z niego owalne kształty.
Składniki wyrobiłam w automacie do chleba.

grahamki

grahamki

 

 

  •  500 g mąki pszennej typ 1850
  • 300 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO:

  • płatki żytnie /owsiane / ziarna dyni
  • mleko

 

Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, dodać 2 łyżki mąki i cukier, wymieszać. Odstawić na około 15 minut pod przykryciem.
Pozostałą mąkę wymieszać z resztą wody, oliwą, solą i rozczynem. Ciasto wyrabiać około 15 minut. Przykryć i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Uformować podłużne bułki. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem, posypać płatkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 -30 minut.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: