Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułki hamburgerowe

2 maja 2015 0 Komentarzy

Dziś na obiad dostałam zamówienie na burgery z serem halloumi. Musiałam zatem upiec do nich bazę, bo nawet nie chcę myśleć co znajduje się w składzie gotowych bułek hamburgerowych.
Wychodzą idealne, lekko słodkie, odpowiednio puszyste.

Z podanego przepisu wychodzi 8 bułek.

bułki hamburgerowe

bułki hamburgerowe

  • 500 g mąki
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 10 dag drożdży
  • 50 g stopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO:

  • mleko
  • sezam

 

Rozkruszyć drożdże, wymieszać z mlekiem i cukrem. Odstawić na około 15 minut, do wyrośnięcia.
Wymieszać z mąką, solą, ostudzonym masłem. Zagnieść ciasto.
Ostawić pod przykryciem na około 1h do wyrośnięcia.
Podzielić na 8 równych kawałków, uformować bułki. Przełożyć na blachę do pieczenia. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte bułki lekko spłaszczyć, posmarować mlekiem, posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: