Start » Pieczywo

Bułki kukurydziane / chleb kukurydziany

31 grudnia 2009 2 Komentarze

Pieczywo kukurydziane z samej mąki kukurydzianej ma piękny zapach. Jest jednak dość suche.  Jego zaletą jest to, że nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie.

Przepis pochodzi z książki autorstwa Sarah Brown „Kuchnia wegetariańska”

Z podanych składników wychodzi 1 okrągły bochen o średnicy 15 cm lub 9 małych bułek

bulkakukur

200 g mąki kukurydzianej

1 1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

140 ml jogurtu naturalnego

2 łyżeczki płynnego miodu

2 łyżki oleju

Dokładnie wymieszać mąkę z sodą i solą. Ubić jajko, dodać jogurt, miód i olej. Ubijać, aż masa będzie jednolita.  Połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do natłuszczonej formy. Piec około 15- 20 min. do zarumienienia pieczywa. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komentarze »

  • gunia pisze:

    Dobry przepis, mam dwie lewe rece do wypiekow a buleczki upiekly sie bardzo ladnie i mialu spojna konsystencje, nie byly suche. aczkolwiek wydawaly mi sie troche mdle, moze dodam wiecej soli nastepnym razem i nie dalam miodu bo akurat nie mialam w domu:)

    Na pewno przepis wykorzystam ponownie

  • gunia pisze:

    aha zapomnialam dodac ze z podanej ilosci wyszly mnie 4 male buleczki- kajzerki wiec nie wiem jak moglo autorce wyjsc 9:)chyba mikroskopijne

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: