Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułki na piwie

1 maja 2015 0 Komentarzy

Bułki z dodatkiem piwa, którego po upieczeniu w ogóle nie czuć :) .
Puszyste, dość neutralne w smaku, idealne na rozpoczęcie majowego weekendu.

bułki na piwie

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml piwa o pokojowej temperaturze
  • 100 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 1/2 łyżki masła, stopionego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z wodą, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wymieszać z piwem, rozczynem i solą.  Wyrobić ciasto, dodając po koniec wystudzone masło.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 1h.
Uformować bułki, wyłożyć na blasze do pieczenia. Odstawić na około 30 min. do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: