Start » Chleby, bułki na drożdżach, proszku do pieczenia, sodzie

Bułki orkiszowe

20 marca 2017 0 Komentarzy

Pyszne, puchate – mimo sporego dodatku razowej mąki – bułki o cienkiej skórce. Do ich wypieku użyłam mleka z nerkowców z dodatkiem daktyli i być może dlatego wyszły dość słodkie, nieco jak bułki hamburgerowe.

Z podanej porcji wychodzi 10 sztuk.

bułki orkiszowe

bułki orkiszowe

 

  • 300 g mąki orkiszowej  (typ 450)
  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 200 ml wody
  • 100 ml mleka (u mnie z nerkowców)
  • 30 g masła
  •  14 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 2 łyżkami mąki i ciepłą wodą. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wymieszać, dodać drożdże, a na końcu stopione, ostudzone masło. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Uformować 10 kulek, przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę, przykryć, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 20 minut, do zarumienia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: