Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułki pszenne

28 lipca 2012 0 Komentarzy

Najzwyklejsze bułki pszenne, najpopularniejsze w sklepie. Ja już takich bardzo dawno nie jadłam, więc pokusiłam się o takie we własnym wykonaniu.
Są bardzo szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli wspomożemy się automatem do chleba w wyrabianiu ciasta.
Mają idealną konsystencje, bardzo dobrze kształtuje się bułki.

Porcja na około 8 bułek.

bulki pszenne

bulki pszenne

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli

 

Rozkruszone drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier i masło. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h.
Z ciasta uformować  kulki, lekko je spłaszczyć. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pozostawić w cieple na około 30 minut.
Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni C.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: