Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułki pszenne maślane

13 kwietnia 2014 0 Komentarzy

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”, z moimi zmianami.

pszenne bułki maślane

pszenne bułki maślane

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml mleka

 

Wymieszać mąkę z solą i masłem.
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.
Wlać do mąki z masłem, wyrabiać, dodając resztę mleka. Odstawić pod przykryciem na około 1,5 h , do podwojenia objętości.
Jeszcze raz zagnieść, uformować bułki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C,

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: