Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułki pszenne z ziemniakami

13 maja 2012 1 Komentarz

Nic dziwnego, że Liska nazwała je swoimi ulubionymi bułkami. Choć najbardziej lubię żytnie, razowe pieczywo, te bułki uważam za rewelacyjne. Z pewnością nie są tak zdrowe jak razowe wypieki na zakwasie, ale nie jemy ich na co dzień.
Do ich upieczenia nie jest też niezbędna waga, a tak się złożyło, że tam gdzie je piekłam nie miałam jej do dyspozycji.
Bułki są bardzo wilgotne, z chrupiącą skórką. Nie zdążyłam się jednak przekonać czy faktycznie dłużej zachowują świeżość, bo za każdym razem znikają od razu w dniu wypieku…
Moje zawsze się spłaszczają podczas formowania bułek, tworząc coś na podobieństwo grubszego placka, ale to nam w niczym nie przeszkadza.
Ja piekę je w wersji absolutnie postnej – bez posypywania czymkolwiek, nawet nie smaruję żółtkiem.

bulki pszenne z ziemniakami

bulki pszenne z ziemniakami

CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej
  • 90 g gotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1  łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody z gotowania ziemniaków/ zwykłej wody

DO POSMAROWANIA:

  • żółtko wymieszane z łyżeczką wody (pominęłam)

CIASTO:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto ( można to mikserem).
Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na 1 godzinę.
Wyrośnięte podzielić na 9 / 12 kawałków. Z każdego uformować bułeczkę.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posmarować oliwą. Odstawić do wyrastania na około 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Bułeczki posmarować żółtkiem, posypać ulubionymi dodatkami.
Na dno piekarnika wsypać 1/2 szklanki kostek lodu.
Wstawić bułki i piec około 25  minut, do zrumienienia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Wyder pisze:

    Bułeczki bosko chrupiące, do pożarcia prosto z pieca z masełkim

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: