Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułki szwedki

20 czerwca 2012 0 Komentarzy

Pyszne bułki pszenno-żytnie.  Minimalnie słodkawe, jak bułki hamburgerowe. Wbrew temu jak wyglądają, miąższ nie jest napuszony.

Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba – z pomięciem etapu przygotowania rozczynu.

bulki szwedki

bulki szwedki

 

 

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży (dałam 14 g)
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

DODATKOWO:

  • mleko
  • sezam

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pozostałą mąkę przesiać, dodać resztę mleka, jajko, masło oraz wcześniejszy rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na około 1 h.
Uformować bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut.
Posmarować mlekiem, posypać sezamem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 15 minut.
 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: