Bułki szwedki
Pyszne bułki pszenno-żytnie. Minimalnie słodkawe, jak bułki hamburgerowe. Wbrew temu jak wyglądają, miąższ nie jest napuszony.
Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba – z pomięciem etapu przygotowania rozczynu.
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 300 ml ciepłego mleka
- 20 g drożdży (dałam 14 g)
- 70 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
DODATKOWO:
- mleko
- sezam
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pozostałą mąkę przesiać, dodać resztę mleka, jajko, masło oraz wcześniejszy rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na około 1 h.
Uformować bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut.
Posmarować mlekiem, posypać sezamem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 15 minut.

Dodaj komentarz!