Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułki z bryndzą i cebulą

9 stycznia 2016 0 Komentarzy

Pszenne buły z bryndzą i cebulą, którą można zastąpić czosnkiem.
Najsmaczniejsze, jak to wypieki drożdżowe, w dniu wypieku.

bułki z bryndzą

bułki z bryndzą

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • około 1,5 szklanki ciepłej wody
  • sól

 

NADZIENIE:

  • 400 g bryndzy
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • duża cebula
  • oliwa

 

CIASTO:
Rozetrzeć drożdże z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Wymieszać z połową mąki, resztą wody, dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Dodać pozostałą mąkę i sól, zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść.
Uformować niewielkie placuszki.
Można też przygotować ciasto w maszynie do chleba,  dodając wszystkie składniki, bez dzielenia na etapy.
Ułożyć je na natłuszczonej blasze. W środku każdej bułki zrobić zagłębienie, do którego nakładać nadzienie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut, na rumiany kolor.

NADZIENIE:

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie.
Bryndzę wymieszać ze śmietaną, cebulą i jajkiem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: