Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułki z jogurtem i sezamem

3 grudnia 2014 0 Komentarzy
buły tureckie

buły tureckie

  • 20 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 szklanki mąki

DODATKOWO:

  • sezam
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

 

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, wodą i jogurtem.  Odstawić na kilka minut. Dodać oliwę, mąkę, sól i wyrobić ciasto.
Uformować kulę, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1-2 h.
Z wyrośniętego ciasta uformować 10 bułek, posmarować je jogurtem  i posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: