Bułki z ziarnami
Bułki, które upiekłam do ostatnich burgerów. Zapomniałam posypać je z wierzchu nasionami, ale zdjęcie w przekroju poświadcza, że je zawierają .
- 250 mąki pszennej
- 250 mąki pszennej razowej
- 230 ml ciepłej wody
- 100 ml ciepłego mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
Wymieszać drożdże, miód i 2 łyżki mąki pszennej. Odstawić w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Wymieszać z pozostałą mąką, wodą, solą, oliwą. Wyrabiać około 10 minut, wsypując stopniowo ziarna. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1h.
Ciasto podzielić na części, uformować z nich kulki.
Odstawić pod przykryciem na 1h.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C około 25 minut.

Dodaj komentarz!