Start » Chleby, bułki na drożdżach

Bułki ze szczypiorkiem i serem brie

16 lutego 2012 0 Komentarzy

Bułki niby zwykłe, pszenne, ale ze szczypiorkiem i nadzieniem serowym. Najlepiej nada się tu cienki szczypiorek, jak na zdjęciu. Ser, który stanowi tu główną atrakcję, dawałam w większej ilości niż w przepisie.
Przed spożyciem warto bułkę podgrzać w mikrofali.

Pominęłam smarowanie jajkiem.

Przepis z książki: „Chleby i chlebki”

bulki ze szczypiorkiem i serem brie

  • 6 szklanek mąki
  • 20 g drożdży
  • łyżka soli
  • pęczek szczypiorku, posiekany
  • 455 ml ciepłej wody
  • 300 g sera brie / camembert
  • ubite jajko do posmarowania

 

Połączyć mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypior i wodę. Wyrabiać około 5 minut. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia.  Podzielić na około 16 równych części.  Z każdej uformować kulę, w środek wcisnąć kawałek sera o wymiarach około 1 cm na 1 cm. Dokładnie zlepić bułkę, tak by ser się nie wydostał. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25-30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: